Verschillende soorten orgasmes bij vrouwen

orgasme

Het komt misschien als een verrassing, maar vrouwen kunnen vele verschillende soorten orgasmes krijgen. Het meest bekende orgasme is natuurlijk het clitorale orgasme. Hierbij kom je klaar als jouw clitoris wordt gestimuleerd. Maar wist je ook dat je kunt klaarkomen als je tepels worden gestimuleerd? En dat er zoiets bestaat als een anaal orgasme? In dit artikel vertellen we je alles over de verschillende soorten orgasmes bij vrouwen en we geven natuurlijk de technieken hoe je ze kunt bereiken. Met je vingers of met een spannende toy!

Verschillende soorten orgasmes bij vrouwen

Zoals we al zeiden zijn er verschillende manieren voor vrouwen om klaar te komen. Grofweg wordt er onderscheid gemaakt tussen maar liefst zes orgasmes of soorten orgasmes bij vrouwen. We zetten ze voor je op een rijtje.

1. Clitorale orgasmes bij vrouwen

Het meest bekende orgasme bij vrouwen is het clitorale orgasme. Niet zo gek, want in dit meest gevoelige deel van het vrouwelijk lichaam zitten maar liefst 8000 zenuwuiteinden. Een clitoraal orgasme bereik je als de clitoris wordt gestimuleerd. Dat kan met je vingers, mond, tong of een seksspeeltje. Rondjes draaien, er overheen wrijven, er zachtjes tegenaan tikken: er zijn zoveel mogelijkheden om op deze manier klaar te komen. Om een orgasme te krijgen is het van belang dat je vagina nat is of dat je glijmiddel gebruikt om jezelf te bevredigen. Door de opwinding word je vaak vanzelf nat, maar dit is niet bij iedereen (meer) het geval. Door de opwinding gaat je bloed sneller stromen en de clitoris – tussen schaamlippen, gedeeltelijk binnen en buiten je lichaam – wordt stijf en groter. Tijdens het clitorale orgasme bereik je letterlijk een hoogtepunt: het moment waarop jij alle spanning kan laten gaan. Je vagina en baarmoeder trekken samen: jij voelt het kloppen of trekken van binnen. Na het orgasme voel jij je ontspannen en gaat jouw bloed weer langzamer stromen. De zwelling neemt langzaam af.

Clitoraal orgasme met seksspeeltjes

Tegenwoordig zijn luchtdrukvibrators één van de populairste speeltjes voor vrouwen. Dit is een vibrator die je alleen op je clitoris gebruikt: door middel van luchtdrukstootjes zorgt hij voor de stimulatie. De populairste merken zijn Womanizer en Satisfyer: zij hebben een ruim assortiment aan clitoris toys. Daarnaast is de wandvibrator ook ontworpen voor het stimuleren van je clitoris. Door de krachtige vibraties werkt deze heel goed voor vrouwen die lastig een orgasme krijgen. Er zijn ook meer traditionele vibrators die extra aandacht hebben voor de clitoris. De bekende Tarzan en rabbit vibrators hebben oortjes of een uitstulping om de clitoris te stimuleren. Ook zijn er veel sextoys die door koppels gebruikt kunnen worden. Deze stimuleren dan de clitoris en geven de man ook een prettig gevoel. Een voorbeeld hiervan zijn de toys van We-Vibe of bijvoorbeeld een vibrerende cockring.

2. Vaginaal orgasme

Strikt gezien is een vaginaal orgasme eigenlijk ook een clitoraal orgasme. Dat komt omdat de clitoris tot ver in de vagina doorloopt en zelfs om de vagina heen. Dit zie je aan de buitenkant echter niet en veel mensen weten niet dat de clitoris veel groter is dan het kleine knopje tussen je schaamlippen. Wat pornofilms ook suggereren: de meeste vrouwen kunnen niet klaarkomen door enkel penetratie in de vagina. Mocht het jou toch lukken om klaar te komen zonder dat jouw (externe) clitoris daarbij wordt gestimuleerd, dan beleef je een vaginaal orgasme. Oftewel: een clitoraal orgasme aan de binnenkant van jouw vagina.

Je vagina stimuleren met een vibrator

Wil je graag een realistische ervaring hebben met een vibrator, gebruik dan de realistische vibrator. Deze lijkt op een echte penis, vaak compleet met balzak. Dit soort vibrators stimuleren je vagina, maar ze hebben één groot voordeel ten opzichte van een echte penis: ze kunnen nog trillen ook. Met dit soort vibrators kun je het deel van de clitoris stimuleren dat in je lichaam ligt.

3. Anaal orgasme

We moeten je helaas teleurstellen: een echt anaal orgasme bestaat niet. Jij kunt wel klaarkomen door anale stimulatie én stimulatie van bijvoorbeeld de clitoris of vagina. Dit wordt dan een anaal orgasme genoemd. Door jezelf zowel anaal als vaginaal te stimuleren kun je namelijk wel een orgasme krijgen. Omdat je twee of drie intieme zones tegelijk onder handen neemt, voelt een anaal orgasme ontzettend intens en heftig aan. Het is daarom zeker een reden om jezelf of je geliefde op meerdere manier te stimuleren als jij van anaal houdt. Wil je anale seks proberen, maar heb je nog geen ervaring? Het belangrijkste om te onthouden bij anale seks is dat totale ontspanning het allerbelangrijkst is. En dat je niet in één keer all the way hoeft te gaan.

Anaal orgasme met seksspeeltjes

Omdat het lastig kan zijn om jezelf zowel anaal als clitoraal te stimuleren zijn er natuurlijk allerlei lekkere seksspeeltjes verkrijgbaar. Een buttplug is bijvoorbeeld een sextoy die jij kunt gebruiken voor anale stimulatie. Draag je de buttplug, dan heb jij vervolgens jouw handen vrij om je te richten op andere stimulatie, zoals je tepels, clitoris of G-spot.

4. Klaarkomen door het stimuleren van de G-spot

Eén van de meest gevoelige plekjes van het vrouwelijk lichaam is de G-spot. Dit plekje vind jij op zo’n drie tot vijf centimeter van de ingang van je vagina. Het goede nieuws: je kunt er met jouw vingers bij. Het enige wat je hoeft te doen is in je vagina te voelen naar dit sponsachtige stukje weefsel. Zorg ervoor dat je hierbij dat je met je vinger richting je buik voelt, dus alsof je een kom-hier-gebaar maakt. Vind je dat lastig, dan zijn er ook talloze vibrators die verkrijgbaar zijn om de G-spot te stimuleren. Als je opgewonden raakt, is de G-spot beter voelbaar. Je herkent hem aan de structuur met ribbeltjes. Door de G-spot te stimuleren kun jij een heel intens orgasme krijgen. Sommige vrouwen kunnen zelfs spuitend klaarkomen. Squirten noemen we dat. Een speciale G-spot vibrator helpt je om je G-spot te bereiken.

5. Tepelorgasme

Ja, het bestaat echt: klaarkomen door alleen de tepels te stimuleren. Dat komt omdat je tepels een erogene zone zijn. Het lukt niet veel vrouwen om een tepelorgasme of nipplegasm te krijgen. Toch blijkt uit onderzoek dat het 29% van de vrouwen wel eens is overkomen. En als het lukt, dan is het een heerlijk gevoel! Het tepelorgasme bereik je uiteraard door stimulatie van de tepels. Dit kan met een seksspeeltje, zoals tepelklemmen, tepelzuigers of door de trillingen van een vibrator. Maar het kan ook met de mond of vingers. Je partner kan aan jouw tegels zuigen, er zachtjes op bijten of er aan likken. Ook kan het een enorme sensatie geven als de tepel nat is van het likken en er dan tegen wordt geblazen. De koude lucht voelt heel stimulerend. Het stofje oxytocine komt vrij als jouw tepels langdurig worden gestimuleerd. Hierdoor trekken de spieren in jouw vagina samen en kun je een orgasme krijgen. Je leest het al: in feite is ook het tepelorgasme dus weer een clitoriaal orgasme: het gedeelte van de clitoris in je vagina zorgt voor jouw hoogtepunt.

6. Cervicale orgasme of full body orgasm

Tot slot is er nog, op het gebied van orgasmes bij vrouwen, het cervicale orgasme. Hierbij draait alles om de cervix, oftewel de baarmoederhals. Je weet wel: dat stukje tussen jouw baarmoeder en de vagina. Stimuleer je deze, dan kun jij van dit intense orgasme genieten. Maar dat is zo makkelijk nog niet. De baarmoederhals licht namelijk diep in de vagina. Op zijn hondjes is de beste positie, zowel met sextoys als partner. Je kunt zo namelijk extra diep gepenetreerd worden.

Lang niet elke vrouw vindt stimulatie van de C-spot fijn: het kan zelfs pijn doen om de baarmoederhals aan te raken. Je hebt dit wellicht wel eens meegemaakt, tijdens het maken van een uitstrijkje, tijdens de bevalling of omdat jij met je menstruatiecup per ongeluk jouw baarmoederhals hebt aangeraakt. Maar er zijn dus wel vrouwen die van de stimulering van de baarmoederhals genieten en een orgasme krijgen. Dit wordt ook wel een full body orgasm genoemd. Dat komt omdat het door je hele lichaam golft. Anderen noemen het zelfs het ‘ultieme vrouwelijke orgasme’. Je cervix heeft geen zenuwuiteinden. Het prettige gevoel komt vooral omdat jouw vagina heel vol aanvoelt. En ook bij het cervicale orgasme wordt – daar is hij weer – de clitoris diep in het lichaam gestimuleerd. Toch is het cervicale orgasme heel anders dan een clitoraal orgasme waarbij het buitenste deel van de clitoris wordt gestimuleerd, zegt seksuoloog Kristie Overstreet, MD, tegen MarieClaire. Volgens haar weet je precies of jij een cervicaal orgasme hebt beleefd vanwege het bijzondere gevoel.

Hoe vaak kan een vrouw achter elkaar klaarkomen?

In tegenstelling tot bij mannen, kunnen orgasmes bij vrouwen elkaar sneller opvolgen. Vrouwen hoeven geen zaad aan te maken, waardoor ze in principe kunnen blijven klaarkomen. Sommige vrouwen kunnen wel één tot vijf keer klaarkomen in één sekssessie. Het orgasme van een vrouw komt in golven. Het gevoel kan afzakken, maar het is eenvoudig om snel dat gevoel van totale opwinding en spanning weer te bereiken. Stimuleer jezelf bijvoorbeeld maar eens met een vibrator van Womanizer. Gun jezelf een paar minuten om bij te komen na je eerste orgasme en probeer het dan nog eens. Misschien behoor jij tot één derde van de vrouwen die meerdere orgasmes achter elkaar kan krijgen. Of misschien niet. In dat geval heb jij alsnog een heel prettig experiment ondergaan.

Wat als klaarkomen niet lukt?

Om de verschillende soorten orgasmes bij vrouwen te bereiken zijn een aantal dingen belangrijk. Ontspanning is er één van. Heb je last van psychische- of fysieke problemen, zoals stress, schuldgevoelens of pijn, dan kan het lastiger zijn om te ontspannen en dus klaar te komen. Ook concentratie is belangrijk. Denk je voornamelijk aan alle dingen die jij nog moet doen, dan blijft een hoogtepunt ver weg. Concentreer je op jouw lichaam, je geliefde en alles wat jij voelt, om zo makkelijker een orgasme te krijgen. Het kan helpen om te fantaseren over een situatie of sexy persoon. En wees gerust: je partner hoeft heus niet de hoofdrol te spelen. Tot slot is het natuurlijk lastig om een hoogtepunt te bereiken als je niet op de juiste manier wordt gestimuleerd. Vingert jouw partner net een centimeter naast je gevoelige plekje? Stuur diegene bij met je hand. Hiervoor is het belangrijk om te weten wat jij lekker vindt. Het bereiken van een orgasme gaat dus ook gepaard met zelfkennis en het ontdekken van jouw lichaam. Ga dus gerust op onderzoek uit.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?